Enligt lagen om skydd mot olyckor (SFS 2003:778) ska alla ägare och nyttjanderättshavare av byggnader och anläggningar, vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra och begränsa skador. Arbetet ska dokumenteras och följas upp över tid. Ett bra brandskyddsarbete innebär inte bara åtgärder som underlättar utrymning och släckning. Ett bra brandskyddsarbete innebär att förebygga att en brand över huvud taget uppstår.
Ansvaret för brandskyddet ligger både på den som äger byggnaden, det vill säga fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen, och på dem som nyttjar byggnaden, exempelvis hyresgästerna. Föreningen svarar för åtgärder som hör till byggnaden och dess fasta tillbehör medan hyresgästen svarar för att lägenheten används på ett ansvarsfullt sätt samt för brandskyddsåtgärder i lägenheten. Bostadsrättsinnehavare som hyr ut sin bostad i andra hand har fortsatt det entydiga och fulla ansvaret gentemot föreningen. Den som hyr ut i andra hand har ansvar för att hyresgästen ges möjlighet att ta del av föreningens dokument med riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete.
Ett systematiskt brandskyddsarbete handlar både om åtgärder som underlättar utrymning och släckning, men också säkerhetsåtgärder som förebygger så att bränder inte uppstår huvud taget. Fastighetsägaren förväntas även dokumentera sitt brandskydd. Dokumentationen ska vara tillräcklig för att säkerställa underhåll och säkra att det vidtas skäliga brandskyddsåtgärder, både tekniska och organisatoriska. Regelbundna kontroller i systematiskt brandskydd genomförs kontinuerligt och protokoll arkiveras i särskild pärm tillsammans med SBA-dokumentationen hos föreningen.
Här kan du ladda ner föreningens SBA – systematiskt brandskyddsarbete.